Op verlof met de wind in de zeilen!

Over ongeveer enkele weken is het weer zover: we gaan op jaarlijks verlof. Onze batterijen weer opladen en genieten van onze vrije tijd. Enfin, dat hopen we toch! De aanloop periode naar ons jaarlijks verlof is tegelijkertijd voor velen zo niet de meesten onder ons, de laatste rechte lijn voor het afwerken van een hoop dossiers en taken. Alles lijkt dringend en we beginnen ons te haasten om alles nog op tijd in kannen en kruiken te krijgen. We zetten onszelf zodanig onder druk – en/of we worden door onze omgeving onder druk gezet – dat de vermoeidheid zich begint op te stapelen en dat we minder en minder efficiënt gaan werken. Het is moeilijk om dan plots helemaal los te komen van het werk en de eerste vakantiedagen moeten we vooral bekomen, of erger nog, we worden ziek!

Is dat echt onoverkomelijk? Kunnen we ons vertrek zodanig voorbereiden dat we stressvolle sprint op het einde kunnen beperken of vermijden?

Graag delen we met jullie deze 7 tips&trics om je vertrek optimaal voor te bereiden:

 • Neem geen nieuwe dossiers aan net voor je verlof!
 • Prioriseerje taken en dossiers:
  • Prioritair en kan niet wachten tot ik terugkom
  • Niet-prioritair en kan wachten
  • Prioritair maar kan gedelegeerd worden
 • Delegeer taken: informeer je collega’s over je verlofperiode en bekijk met hen aan wie je enkele prioritaire taken kan delegeren. Niemand kan 100% vervangen worden, maar een aantal prioritaire taken doorgeven is wel haalbaar.
 • Ruim op, gooi weg, creëer overzicht! Niets is zo deprimerend als terugkeren uit verlof naar een berg dossiers op je werktafel.
 • Maak een planning voor de eerste dagen na je verlof. Je staat dan nog niet helemaal op scherp, dus geef jezelf een voorsprong. Anders speel je binnen de kortste tijd je uitgeruste vakantiegevoel kwijt.
 • Denk aan je inbox: sorteer, delete, maak hem leeg en bekijk of je spamfilter nog wat kan bijleren. Vergeet je vakantieboodschap niet met een verwijzing naar je collega’s die tijdens je afwezigheid een oogje in het zeil houden. Zo keer je terug naar een overzichtelijke mailbox.
 • Voorzie een overgangsmoment op je laatste werkdag: organiseer een gezellige lunch of stop een half uurtje eerder om iedereen even persoonlijk gedag te kunnen zeggen.

Genderatwork wenst je een fijne vakantiestart met een gerust gemoed en de wind in de zeilen!

This entry was posted in Nederlandstalig. Bookmark the permalink.

Comments are closed.