Back to work: neem tijd voor een aangename start

Vanuit onze coaching hoek willen we graag een paar tips met u delen voor een stressvrije terugkeer uit vakantie naar het werk.

Het is nooit gemakkelijk om na de vakantie weer in de flow van het werk te geraken. Daarom is het essentieel om je mentaal en fysiek voor te bereiden op de omschakeling van vakantie-modus naar werk-modus. Om een stressvolle terugkeer te vermijden hierbij 5 aandachtspunten die je zou kunnen toepassen tijdens de laatste week van je vakantie:

  • een beetje lichaamsbeweging (30 min per dag) kan helpen je geest vrij te maken en je mentaal voor te bereiden op de uitdagingen van het werk,
  • ontspan lekker voor de rest van je vakantie, want vakantie is soms ook wel eens vermoeiend of veeleisend,
  • pas je slaapritme weer aan: zet bijvoorbeeld je wekker ‘s ochtends weer op werkweek,
  • een beetje planning vooraf (twee dagen) kan een groot verschil maken. Blijf even stilstaan bij de dingen waarmee je net voor je vakantie bezig was en beslis welke taken prioritair zijn,
  • eenmaal terug op het werk overleg je best met je collega’s om weer op de hoogte te zijn en kan je beginnen met het opruimen van je e-mails.

En wat als, ondanks dit goed plan plots een onverwachte stressstorm je overvalt? De coach adviseert je een stap terug te zetten: neem een pauze van 20 seconden, wat voldoende is om de reactie op stress in uw amygdala te verminderen. De sleutel van deze oefening is om eventjes afstand te nemen van het drama, de druk of de angst die je overspoelt en terug controle te voelen over wat je doet, wat je voelt en hoe je handelt. Om je te helpen, nodigen wij je uit om de 3 technieken hieronder te proberen:

  • Luisteren: richt je aandacht naar binnen en luister naar je ademhaling, in-en uitademen …
  • Kijken:  laat je zicht rusten op een foto, een punt in de ruimte, dat een gevoel van welzijn en rust biedt,
  • Maak je hoofd leeg: oefenen een mentale scan en zie een gigantische gum die je ontdoet van overweldigende gedachten.

Het team van Genderatwork wenst je een aangename en productieve start!

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.